تیتراسیون کارل فیشر

تیتراسیون کارل-فیشر برای اندازه گیری مستقیم آب در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد .

تیتراسیون کارل-فیشر، یک تیتراسیون اکسایش – کاهش است که در آن اکسیداسیون گوگرد دی اکسید توسط ید در حضور آب و در یک محلول بافر انجام می‌شود و نیز از یک الکل به عنوان حلال استفاده می‌شود. انجام اکسیداسیون گوگرد دی اکسید توسط ید مستلزم حضور آب است. از یک ترکیب آمینی به عنوان باز برای بافری کردن محیط تیتراسیون استفاده می‌شود.

تکنیک های تیتراسیون کارل فیشر

دو تکنیک متفاوت برای اندازه گیری آب توسط کارل – فیشر وجود دارد: تیتراسیون کارل-فیشر حجم سنجی و تیتراسیون کارل-فیشر کولن‌سنجی 

تیتراسیون حجم سنجی

تیتراسیون حجم سنجی برای اندازه‌گیری رطوبت در نمونه‌هایی که مقدار آب در آنها بالا باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. نمونه در حلال کارل-فیشر (معمولاً بر اساس متانول) حل شده و ید به عنوان بخشی از یک واکنشگر کارل-فیشر حاوی دی اکسید گوگرد و ید محلول در پیریدین و متانول اضافه می شود. نقطه پایانی به صورت پتانسیومتری تعیین می شود. میزان رطوبت موجود در نمونه بر اساس مقدار مصرف معرف کارل – فیشر و با استفاده از مقدار تیتر معرف محاسبه می‌شود. منظور از تیتر، میلی گرم آب تیتر شده توسط 1 میلی لیتر از معرف کارل – فیشر حجم‌سنجی می‌باشد. 

تیتراسیون کارل-فیشر کولن‌سنجی

تیتراسیون کارل-فیشر کولن‌سنجی تنها به یک محلول حاوی ید نیاز دارد. ید مورد نیاز برای واکنش کارل-فیشر، توسط اکسیداسیون آندی یدید موجود در محلول تولید می شود و نقطه پایانی به صورت الکتروشیمیایی تشخیص داده می شود. تیترایون کولومتری برای اندازه‌گیری آب در نمونه‌هایی که مقدار آب در آنها کمتر از 1.0 % است، مناسب می باشد. در این روش، ید مورد نیاز برای تیتراسیون به صورت الکتروشیمیایی تولید شده و در پایان مقدار بار الکتریکی برای تولید ید مورد نیاز برای تیتراسیون اندازه‌گیری می‌شود.

در هر دو تکنیک، نمونه به ظرف تیتراسیون منتقل شده، حل شده و سپس تیتر می شود. برخی از نمونه ها در هیچ حلال مناسبی محلول نیستند و برخی می توانند واکنش های جانبی با معرفهای کارل فیشر ایجاد کنند. راه حل مناسب برای این نمونه های نامحلول این است که تیتراتور حجمی یا کولومتری را با آون کوپل کرد. نمونه در آون گرم می شود و آب آزاد شده از نمونه با جریان گاز خشک به سلول تیتراسیون منتقل می شود و در آنجا با معرف کارل-فیشر واکنش می دهد. نمونه هایی که می توانند واکنش های جانبی با حلال ایجاد کنند و همچنین نمونه های بسیار هیدروسکوپی هنگام کار با نمونه در شرایط آزمایشگاهی می توانند نتایج کاذب بالاتری را به همراه داشته باشند.

کاربرد های تیتراسیون کارل فیشر ​

امروزه تیتراسیون کارل-فیشر به طور گسترده برای اندازه‌گیری مستقیم آب در صنایع مختلف به عنوان یک روش قابل اعتماد مورد استفاده قرار می گیرد. در صنایع غذایی برای تعیین میزان آب در آب میوه ها، عسل، آرد، رشته فرنگی، چیپس، پودر کاکائو، در صنعت نفت برای انواع روغن های مختلف، بنزین، نفت سفید و نفت، در صنایع آرایشی برای تعیین آب در شامپو، کرم، رژ لب، خمیر دندان، در صنایع دارویی برای مواد اولیه، مواد فعال، بسترهای لیوفیلیزه، قرص، پماد، و روغن مورد استفاده قرار می گیرد. این معرف، همچنین، برای تعیین میزان آب در ابریشم، پشم، چوب، کاغذ و حتی در مصالح ساختمانی مانند زئولیت و سیمان استفاده می شود. و این لیست همچنان ادامه دارد.
این فقط اثبات این است که با انتخاب صحیح تکنیک و معرفهای مناسب، تیتراسیون کارل فیشر می تواند برای تعیین میزان آب تقریباً در همه نمونه های قابل تصور مناسب باشد. جای تعجب نیست که این تیتراسیون به عنوان تکنیک استاندارد در هر آزمایشگاهی و در هر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

شما مشتریان عزیز، می توانید سوالات خود پیرامون دانش فنی معرف‌های کارل فیشر و کاربردهای آن، را با کارشناسان ما در میان بگذارید.